Χαιρετισμός Δημάρχου Αμφιλοχίας Γιώργου Κατσούλα κατά την υποδοχή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνού
Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας κύριε Δαμασκηνέ, σεβάσμιοι πατέρες της Εκκλησίας μας, αξιότιμοι κύριοι Δήμαρχοι, κυρία Αντιπεριφερειάρχη, κυρίε Αντιπεριφερειάρχη, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, κυρίες και κύριοι,
Σύσσωμος ο Βάλτος υποδέχεται σήμερα, με συγκίνηση και ταπεινότητα, τον νέο Ποιμενάρχη του. Σας καλωσορίζω Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κύριε Δαμασκηνέ και εύχομαι μέσα από την καρδιά μου η θητεία σας να είναι μακρά κι ευλογημένη!
Για κάθε πιστό, στην Αμφιλοχία, τον Ίναχο και το Μενίδι, η έλευσή σας αποτελεί μεγάλη τιμή, αφού ανέκαθεν είναι γνωστή η ξεχωριστή σημασία που έχει για όλους εμάς τους Βαλτινούς η ορθόδοξη θρησκεία μας.
Τόπος ιδιόμορφος, τραχύς, ακόμη και «άγριος» ο βάλτος, κατά τις περιγραφές περιηγητών παλαιότερων εποχών, δεν μπορούσε παρά να παράγει κι έναν λαό μαχητικό που αντιμετώπιζε πάντα με περηφάνια κάθε δυσχέρεια που του έφερνε η ζωή.
Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που πάντα οι κάτοικοι αυτού του βασανισμένου σημείου της Ελλάδας, στρέφονταν στην Εκκλησία μας και τις ιερές διδαχές της για να βρουν γαλήνευση αλλά και παρηγοριά για τη δύσκολη καθημερινότητά τους.
Άνθρωποι απλοί, άνθρωποι του μόχθου, γεωργοί και κτηνοτρόφοι στην πλειοψηφία τους, και τότε και σήμερα. Πάντοτε όμως, πιστοί, ευσεβείς και δίκαιοι.
Σήμερα, Σεβασμιότατε, πατάτε στα χώματα εκείνα που ανέδειξαν ήρωες. Ήρωες στην Επανάσταση του 1821 αλλά και σε κάθε εθνικό αγώνα.
Άλλοτε με το καριοφίλι στο χέρι κι άλλοτε με το γιαταγάνι, αλλά πάντα με το σταυρό στο στήθος, οι Βαλτινοί ήταν όχι μόνο πρωτεργάτες του ξεσηκωμού αλλά αποτέλεσαν και μερικούς από τους μεγαλύτερους αγωνιστές του 1821.
Τα ονόματα πολλά, αλλά ποτέ ξεχασμένα από τη μνήμη τη δική μας και την ιστορική θύμηση: οι Σκυλοδημαῖοι, οι Σταθαίοι, οι Ισκαίοι, οι Βαλτινοί, οι Ραγγαίοι…
Στο Βάλτο, δεν κάνουμε λόγο για μεμονωμένα πρόσωπα. Εδώ, όπως βλέπετε, η Επανάσταση ήταν οικογενειακή υπόθεση, πεδίο δόξης λαμπρό για να αναδειχθούν οι αξιότεροι των αξιότερων.
Και στον αγώνα αυτό, πάντα συνοδοιπόρος, ή και συμμαχητής, ο ιερωμένος. Ο απλός κληρικός. Ο ιερέας εκείνος που πέρασε την παλάσκα πάνω από το ράσο και πολέμησε για την Ελευθερία του Έθνους και την Χριστιανική μας πίστη.
Νομίζω όμως πως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, την ιερή αυτή σχέση των Βαλτινών με την Εκκλησία περιγράφει ένα λάβαρο.
Το λάβαρο του προεπαναστατικού αγωνιστή Γιάννη Σταθά που πρώτο έφερε το σύμβολο του σταυρού.
Σύμβολο τιμημένο και ποτισμένο με αίμα και μπαρούτι, ο σταυρός θα αποτελούσε έκτοτε το κοινό σημείο σχεδόν κάθε πολεμικής σημαίας του 1821!
Σεβασμιότατε Μητροπολίτη κύριε Δαμασκηνέ, εάν έκανα αυτή την ιστορική αναφορά, να είστε βέβαιος ότι δεν το έκανα για προκαλέσω τον θαυμασμό σας για τους προγόνους μας.
Το έκανα για να καταδείξω σε εσάς ακριβώς ποια είναι η ψυχοσύνθεση του ποιμνίου σας, τις αρχές και τις ιστορίες με τις οποίες γαλουχήθηκε ο λαός αυτού εδώ του τόπου που θα διακονέψετε.
Θέλω να είστε απόλυτα βέβαιος ότι οι θεοσεβείς Βαλτινοί προσδοκούν από εσάς έργο ποιμαντικό και πνευματικό, έργο στο οποίο η Δημοτική Αρχή θα αποτελεί αρωγό και συμπαραστάτη σας.
Καλείστε, σεβαστέ πατέρα, να συνεχίσετε το έργο των προκατόχων σας. Τόσο του Μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κύρου Κοσμά, όσο και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κύριου Ιερόθεου, που στάθηκε άξιος τοποτηρητής της Μητροπόλεως προ της έλευσής σας.
Είχα την τιμή να γνωρίσω προσωπικά από πολύ παλαιότερα τον Μακαριστό κύρο Κοσμά, έναν ξεχωριστό ιερωμένο με τον οποίο ανέπτυξα μια ισχυρή και ιδιαίτερη πνευματική σχέση.
Μπορεί ο νομός μας να είναι μεγάλος, σας διαβεβαιώ όμως ότι η καρδιά του και η έγνοια του βρισκόταν σε όλους τους πιστούς. Πάντα αγωνιούσε για τα προβλήματα του τόπου μας, αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ότι η θρησκεία μας είναι συνυφασμένη με τη ζωή όλων των ανθρώπων, όλων των τάξεων και όλων των ιδεολογιών, δίχως να διαχωρίζει κανέναν, αλλά αγαπώντας όλους εξίσου, όπως δίδαξε ο Χριστός μας.
Και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κύριος Ιερόθεος όμως, ακόμη και σε αυτή τη σύντομη θητεία του, δεν παρέλειψε να επισκεφθεί επανειλημμένα την περιοχή μας, τελώντας ιεροπραξίες, συνομιλώντας με τα παιδιά στα σχολεία, δείχνοντας ενδιαφέρον για κάθε πρόβλημά μας.
Είμαι βέβαιος ότι όχι μόνον θα φανείτε άξιος συνεχιστής εκείνων, αλλά το δικό σας έργο θα έρθει να συμπληρώσει και να επεκτείνει εκείνο των προκατόχων σας.
Άλλωστε, σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ενθρόνισή σας στην Αιτωλοακαρνανία, έχετε δείξει ήδη τα πρώτα εξαιρετικά δείγματα γραφής.
Πολύ σοφά, κατά την πρόσφατη πρώτη, γενική ιερατική σύνοδο που συγκαλέσατε, διακρίνατε τα προβλήματα που μαστίζουν τον τόπο μας και εστιάσατε στην ανάγκη παραγωγής φιλανθρωπικού έργου από την Εκκλησία.
Δεν πέρασαν πολλά χρόνια που η χώρα μας δοκιμάστηκε από μια βαθιά οικονομική κρίση.
Οι κοινωνία μας και οι πολιτειακοί θεσμοί, κλήθηκαν να αναλάβουν βαριές ευθύνες και να ανταπεξέλθουν σε καταστάσεις πρωτόγνωρες.
Τότε, η Εκκλησία στάθηκε δίπλα σε όλους τους ανήμπορούς συμπολίτες μας κι εκείνους που χρειάζονταν βοήθεια, με τη διοργάνωση συσσιτίων και δομών για τους απόρους, ενισχύοντας το θεάρεστο φιλανθρωπικό της έργο.
Η κρίση εκείνη, μπορεί να πέρασε. Οι ανάγκες όμως, για πολλούς παραμένουν.
Εξάλλου, ο ξαφνικός πόλεμος στη γειτονιά μας, φέρνει και πάλι στο προσκήνιο εικόνες δυστυχίας και μας δείχνει το πόσο ευάλωτη μπορεί να είναι η εγκόσμια ευδαιμονία.
Για άλλη μια φορά, η Εκκλησία καλείται να αποτελέσει τον ρόλο του στυλοβάτη της κοινωνίας μας και με τις πνευματικές της διδαχές να μας καθοδηγήσει σε καιρούς δύσκολους και αβέβαιους.
Προσευχόμαστε μαζί σας για το καλό όλης της ανθρωπότητας Σεβασμιότατε και υποσχόμαστε ότι ως πιστοί Χριστιανοί, θα εργαστούμε μαζί σας, άγιε ποιμενάρχη μας, για την εκπλήρωση των προσδοκιών μας για την ευημερία όλων.
Άξιος ο νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κύριος Δαμασκηνός!