Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Σάκης Τορουνίδης σε συνέντευξη του στο aitoloakarnania.com μίλησε για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αμφιλοχίας, τα σοβαρότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει και στις παρεμβάσεις που προχωρά η νέα Δημοτική Αρχή.
Ολόκληρη η συνέντευξη στο aitoloakarnania.com:
1. Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η τοπική κοινωνία; Σε ποια από αυτά, μπορεί να παρέμβει ο Δήμος και με ποιόν τρόπο;
H ακρίβεια, οι ανισότητες, η ενεργειακή κρίση, η κλιματική αλλαγή, η πτώση του βιοτικού επιπέδου, τα υψηλά κόστη παραγωγής στον πρωτογενή τομέα κλπ. Θα πρόσθετα ωστόσο στα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας ενός Δήμου της Ελληνικής Περιφέρειας μερικά ακόμη βάρη. Αυτά της ερήμωσης, της περιθωριοποίησης και της δημογραφικής γήρανσης. Φυσικά και ο Δήμος μπορεί να παρέμβει, αξιοποιώντας βέβαια κάθε διαθέσιμο εργαλείο, κρατικές χρηματοδοτήσεις και χαράσσοντας ολοκληρωμένο σχεδιασμό προς αυτή την κατεύθυνση. Αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα των ζητημάτων της τοπικής κοινωνίας και λαμβάνοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις αδυναμίες και τις δυνάμεις κάθε περιοχής. Το Τεχνικό μας Πρόγραμμα και οι παρεμβάσεις που ξεκινάμε να εφαρμόζουμε είναι δομημένα πάνω σε αυτόν τον άξονα.
2. Ποια είναι τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο σας? Ποιο είναι το πλάνο επίλυσης τους;
Αντιμετωπίζει ζητήματα που θα έπρεπε να έχουν επιλυθεί, ζητήματα που προέρχονται από τις χρόνιες παθογένειες αλλά και τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης σήμερα. Σοβαρότερα θα χαρακτήριζα έργα που σέρνονται επί σειρά ετών, και έργα υποδομής που αφορούν τη δημοτική και αγροτική οδοποιία, την ύδρευση και η ανάγκη για αναπλάσεις σε αρκετά σημεία της Αμφιλοχίας και των οικισμών του Δήμου. Το πλάνο περιλαμβάνει στελέχωση με καταρτισμένο προσωπικό, αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, συνεχή ενημέρωση και καταγραφή, διαβούλευση, ισότιμη συμμετοχή πολιτών στον σχεδιασμό και άμεσες ενέργειες ώστε να έρθουμε πιο κοντά στους δημότες μας, να δημιουργήσουμε πιο ανθρωποκεντρικές υπηρεσίες και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των δημοτών μας.
3. Ποια είναι τα μεγαλύτερα προτερήματα του Δήμου σας για την προσέλκυση εκδρομέων και τουριστών; Υπάρχουν ικανοποιητικές υποδομές υποδοχής;
Το απέραντης φυσικής ομορφιάς τοπίο της περιοχής μας. Οι λίμνες Καστρακίου, Κρεμαστών και τα καταπράσινα σημεία του ορεινού Βάλτου, το παράκτιο μέρος που βρέχεται από τον Αμβρακικό Κόλπο με οικοτόπους διεθνούς περιβαλλοντικής σημασίας, συνδυαστικά με τα αγαθά και τις υπηρεσίες που η περιοχή μας προσφέρει απλόχερα. Τυροκομικά, γεωργικά και θαλασσινά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, τα οποία παράγονται σε μια περιοχή που γειτνιάζει σε σημαντικά αστικά κέντρα της Δυτικής Ελλάδας, συνδεδεμένα πλέον μεταξύ τους με σύγχρονους οδικούς άξονες. Όλα αυτά είναι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και συνθέτουν ένα ασυναγώνιστο τουριστικό προϊόν, το οποίο ακολουθώντας τις αρχές του οικοτουρισμού και της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες που αναζητούν βιωματικές και αυθεντικές εμπειρίες. Υποδομές υπάρχουν, ωστόσο η αύξηση της επισκεψιμότητας στην οποία προσανατολιζόμαστε, επιτάσσει ταυτόχρονη αύξηση υποδομών ταυτόχρονα με την υποστήριξη των εγχειρημάτων που εστιάζουν στην τουριστική αναβάθμιση του Δήμου.
4. Ποιες είναι οι εκδηλώσεις οι παραδοσιακές γιορτές και τα πολιτιστικά δρώμενα που μπορούν να χαρούν οι επισκέπτες σας;
Μόλις ολοκληρώσαμε τη διοργάνωση ενός από τους μακροβιότερους θεσμούς της περιοχής μας, το Αμφιλοχιώτικο Καρναβάλι, που έχει μακρά παράδοση και προσελκύει πολλούς επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής. Φέτος εμπλουτίσαμε το πρόγραμμα με επιπλέον δρώμενα για μικρούς και μεγάλους και τρεις καρναβαλικές παρελάσεις σε Αμφιλοχία, Μενίδι και Ίναχο. Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις κορυφώνονται με τα Πανακαρνάνεια και τις βαρκαρόλες του Μενιδίου και της Αμφιλοχίας, έχουμε τα παραδοσιακά πανηγύρια που ζωντανεύουν τα χωριά μας, την Πρωτομαγιά και το Φθινόπωρο με τις παραδοσιακές εμποροπανήγυρεις σε Αμφιλοχία και στο μοναστήρι, Ρέθα. Δεν αρκούμαστε βέβαια σε αυτά. Ο τόπος μας θέλουμε να είναι ένας τόπος που ο πολιτισμός είναι τρόπος ζωής και κύτταρο ανάπτυξης και πρωταγωνιστεί με δραστηριότητες 12 μήνες τον χρόνο.
5. Ποιες είναι οι κοινωνικές δομές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή σας; Χρειάζονται άλλες; Χρειάζονται ενίσχυση οι υπάρχουσες και με ποιούς τρόπους;
Η καταπολέμηση των ανισοτήτων και οι ανάγκες των ανθρώπων είναι η βάση πάνω στην οποία αναπτύσσεται το πρόγραμμά μας. Διαθέτουμε το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, το ΚΑΠΗ και το Κέντρο Κοινότητας που μέσα από ένα πλέγμα υπηρεσιών προσφέρουν φροντίδα σε ευάλωτους συμπολίτες μας. Ωστόσο, στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τις υπάρχουσες δομές και να έρθουμε ακόμη πιο κοντά στις ομάδες πληθυσμού που χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη. Με τη δημιουργία επιπλέον κοινωνικών δομών, όπως ένα Κοινωνικό Παντοπωλείο, με τη διεύρυνση των υπάρχοντων δραστηριοτήτων και διασφάλιση της προσβασιμότητας ΑΜΕΑ και ατόμων της τρίτης ηλικίας που διαμένουν σε διάσπαρτους οικισμούς σε όλη την επικράτεια του Δήμου.
6. Διαθέτετε Δημοτική Τράπεζα Αίματος; Διοργανώνετε πολλές εθελοντικές αιμοδοσίες;
Διοργανώνουμε ως Δήμος εθελοντικές αιμοδοσίες σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας και τον Σύλλογο Αιμοδοσίας της πόλης. Ως Δημοτική Αρχή θέλουμε να δώσουμε ρόλο σε όλη την κοινωνία και σε όλους τους πολίτες. Η δημιουργία μιας Δημοτικής Τράπεζας Αίματος είναι σε αυτή την κατεύθυνση και εντάσσεται, όπως είπαμε προηγουμένως, στις παρεμβάσεις με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα στις οποίες εστιάζουμε. Κάθε ενέργεια που τροφοδοτεί το αλληλέγγυο και εθελοντικό πνεύμα στην κοινότητα, είναι για εμάς άμεσης προτεραιότητας.
7. Ποιες είναι οι θεσμοθετημένες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή σας; Υπάρχουν σκέψεις για νέες δράσεις;
Όπως προανέφερα, στη διάρκεια του έτους έχουμε εκδηλώσεις που είναι ταυτόσημες με την περιοχή μας. Σκοπός μας είναι να εμπλουτίσουμε το υπάρχον πολιτιστικό πρόγραμμα όχι όμως με αποσπασματικές δράσεις αλλά με εκδηλώσεις που θα συνδεθούν με την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου μας και θα έχουν συνέχεια. Υπάρχει προγραμματισμός για περισσότερες δραστηριότητες με επίκεντρο το περιβάλλον, την τοπική επιχειρηματικότητα και τα παραγώμενα τοπικά προϊόντα ώστε ο Δήμος μας να αποκτήσει πολιτιστική και οικολογική ταυτότητα.
8. Ποια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Δήμο σας σε σχέση με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των δημοτών σας και ποιά θα ακολουθήσουν? Ποιο θεωρείται άμεσης ή και επείγουσας προτεραιότητας;
Τα πρώτα μας έργα αφορούν τις επισκευές βασικών υποδομών, όπως των σχολικών μονάδων και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, τα οποία παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης. Παράλληλα, ενεργοποιούμε έργα που είχαν βαλτώσει και είμαστε προσανατολισμένοι στην πλαισίωση του πρωτογενή τομέα που είναι και η δύναμη της περιοχής μας. Υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και απαιτούμενες διαρθρωτικές ενέργειες ώστε ο Δήμος μας να γίνει ευέλικτος και ψηφιακός. Αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης της τοπικής κοινωνίας με τη Δημοτική Αρχή, έμφαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό και εκσυγχρονισμός της τοπικής διακυβέρνησης. Σκοπός μας είναι το σύνολο των στρατηγικών μας να διέπονται από συνεργατικό πνεύμα και άνοιγμα του Δήμου προς την κοινωνία. Άμεσης και επείγουσας προτεραιότητας είναι η ένταξη του υδροαρδευτικού έργου από τον Αχελώο σε χρηματοδότηση, ώστε να δοθεί οριστική λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα της περιοχής μας που αφορά την ύδρευση και την άρδευση.
9.Αν η Κυβέρνηση σας υπόσχονταν ότι θα υλοποιούσε αμέσως ένα και μόνο αίτημα σας, όσο δαπανηρό κι αν είναι, ποιο θα ήταν αυτό?
Όπως ανέφερα προηγουμένως, η ένταξη του υδροαρδευτικού έργου Αμφιλοχίας – Βάλτου από τον Αχελώο σε χρηματοδότηση και η άμεση υλοποίησή του.
10.Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας έχασε το 9% του πληθυσμού του μέσα σε μια δεκαετία. Ποιά θεωρείτε ότι είναι τα αίτια και πως μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση?
Οι μειωμένες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης για τους νέους, η υπογεννητικότητα και η περιθωριοποίηση που υφίσταται η ελληνική περιφέρεια αδιαμφισβήτητα συμβάλλουν στη μείωση του πληθυσμού που έχει καταγραφεί. Γι’αυτό είναι σημαντικό να ρίξουμε το βάρος στην παροχή κινήτρων για την απασχόληση των νέων, να κάνουμε τον τόπο μας πιο ελκυστικό, ώστε η απόφαση για μετεγκατάσταση τους σε ένα μικρότερο αστικό κέντρο, όπως η Αμφιλοχία να είναι ευκολότερη. Αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, στοχευμένες παρεμβάσεις του Δήμου, επαρκείς υποδομές και στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μπορούν να αναστρέψουν την κατάσταση και να δώσουν νέες προοπτικές. Συνδυαστικά βέβαια με οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια από την πλευρά των ΟΤΑ και την αμέριστη στήριξη της πολιτείας.
11. Τι σας σόκαρε, τι σας θύμωσε, τι σας απογοήτευσε και τι σας χαροποίησε πιο πολύ στις δημαρχιακές σας θητείες;
Διανύω τον τρίτο μήνα ως Δήμαρχος Αμφιλοχίας, ωστόσο στο παρελθόν έχω διατελέσει για τρεις θητείες Δήμαρχος Ινάχου. Τα παράδοξα που αντιμετωπίζει η τοπική Αυτοδιοίκηση δε με σοκάρουν, ούτε μου δημιουργούν συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης. Με χαροποιεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο σχέδιο μας και η ευκαιρία που μας δίνεται ώστε να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές αλλαγές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.
12. Ποια είναι η πλειοψηφία των “παραπόνων στον δήμαρχο” και ποια είναι τα πιο παράξενα που δεχθήκατε;
Τα «παράπονα στον Δήμαρχο» αφορούν κυρίως την καθημερινότητα και τα οποία ακούω πάντοτε με ευθύνη, προκειμένου να δίνουμε και δημιουργικές λύσεις. Τα παράξενα παράπονα θα τα χαρακτήριζα ως ανάγκες, που ενδεχομένως μέχρι να τις ακούσουμε δεν είχαμε την επίγνωσή τους. Το ζητούμενο είναι να υπερβούμε τα καθημερινά και πλέον να παρέχουμε αποτελεσματικές λύσεις με μακροπρόθεσμα οφέλη στην κοινότητα.
13. Τι πρέπει να έχει και τι δεν πρέπει να έχει ένας δήμαρχος στην προσωπικότητα του;
Να ενώνει, να έχει όραμα και νοιάξιμο για τον τόπο του. Να δίνει το παράδειγμα και να είναι Δήμαρχος για όλους.
14. Η κεντρική πολιτική σκηνή είναι στα σχέδια ή τα όνειρα σας;
Στα σχέδια μου είναι η ανάπτυξη ισότιμης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου μας και της κεντρικής πολιτικής σκηνής και φυσικά με την Περιφέρεια, ώστε ζητήματα που αντιμετωπίζουμε να χαίρουν άμεσης και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης. Στα όνειρα μου, να συνεχίζω να υπηρετώ τον συγκεκριμένο θεσμό, ο οποίος βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλον με την κοινωνία και μέσα από τον θεσμικό μου ρόλο να ισχυροποιήσω τις δυνατότητες του.